schilderen

27-02-2013 22:52

Klassiek schilderij:

Romantisch realisme, ambachtelijk klassiek, fijn schilderen.

Benamingen voor een middeleeuws schilderij, die benamingen worden gebruikt omdat de techniek en de tinten verf overeen komen met de in de middeleeuwen gemaakte schilderijen.

Maar wat is dat nu precies een klassiek schilderij?

Het schilderij wordt gemaakt op een paneel een houten ondergrond , omdat dit glad is en duurzaam, glad omdat alles in detail wordt weergegeven, en daar kan je geen structuur als linnen of ander doek voor gebruiken, panelen als masonit en vochtbestendig MDF zijn zeer geschikt als paneel, ze zijn zeer glad goed te bewerken en`er komt geen houtworm in.

Het paneel wordt eerst bewerkt , ingestreken met Gesso, die zorgt voor een gladde maar ook een goede hechting.

Nu kan het schilderij geschilderd worden, eerst dun met houtskool de tekening erop zetten, dan neem ik een dun penseel waarmee ik over de houtskool dunne lijnen zet, de tekening dus in acryl , met Raw Umber, als dat droog is ga ik het hele paneel inwassen met Raw Umber, veel water zodat ik een lichtbruine kleur verkrijg, dat geheel even laten drogen, vervolgens ga ik het in kleuren , in kleuren in halve tonen , dit noemt men ook wel een grizee, een opzet in grijstinten.

Ik gebruik hiervoor een varkensharen penseel nummer 6 van talens nr. 222.

Voor grotere delen of vlakken natuurlijk een groter penseel

De tinten voor een grizee zijn wit , ultramarijn blauw en raw sienna, van het merk liquitex(soft body).

Na een nachtje drogen k an ik dan met olieverf beginnen, en met de olieverf gebruik ik het middeleeuws(klein) pallet, en dat wil zeggen, 6 kleuren en wit.

De 6 kleuren zijn , oker , sienna , gebrande sienna , cadmium geel,indian red kobalt blauw en lood wit, ik gebruik winser en newton , griffin alkyd, dat is een olieverf met een kunsthars die sneller droogt.

Tijdens het schilderen gebruik ik een medium, dat is luiquid van winser en newton, die is geschikt om met alkyd te schilderen, en is een fantastisch medium, nu gebruik ik weer dezelfde techniek, elk onderwerp wat ik erin maak , maak ik eerst nat met de medium, en ik begin natuurlijk met de achtergrond, zacht toetsen of tamponeren met een varkensharen penseel geeft een mooie transparante achtergrond , dit heet de eerste onderschildering in olieverf, dun houden en transparant, zo bouw ik van achter naar voor een schilderij op en vergeet niet als de achtergrond klaar is eerst de schaduwkanten te maken , het licht komt bij een rechtshandige schilder van links en bij een linkshandige schilder van rechts.

De tweede laag olieverf na droging, is de echte schilderslaag die het schilderij maakt , maar zelfs hier kan je ook nog in verschillende lagen werken , dat geeft een nog mooier effect, dit is de dikke laag verf, ben je er nog niet zo handig in om in een keer je onderwerp te schilderen probeer het dan eens in lagen op te bouwen , je zal zien dat het beter lukt , ook hier gebruik ik varkensharen penselen die houden het werk mooi open en transparant, een kleine dunne filament , rond penseel voor de dunne accenten en lijnen.

Het ontwerp zal meestal in stillevens, ouderen of antieke voorwerpen zijn en geen moderne kunst stof wegwerp artikelen, fruit , schelpen , sierlijk glas, bloemen, kannen en vazen en dergelijke hebben de voorkeur.

Tussendoor werk ik met glacie,s, en dat zijn de naam zegt het al een beetje een glaslaag , dus heel doorschijnend een laagje aanbrengen , maak het onderwerp weer met een klein beetje medium nat , even een paar minuten drogen en breng nu , bijvoorbeeld een groen blad, eerst eens blauw op het blad met wat oker en gebr. sienna, geen groen , als het droog is ga met je geel en wit het blad oplichten oftewel ophogen zoals ik het altijd noem, het blad gaat transparant groen kleuren en de nerven van het blad die ik ophoog met wit geel , komen nu mooier op het blad te liggen, dit kan met elk onderwerp, laag op laag aanbrengen met een glacie ertussen.

Met een glas, een glazen vaas die voorkomt , maak ik het licht en donker al met de acryl, en, maak de witte strepen op het glas ook echt al wit , bij de eerste laag olieverf, glaceer ik het glas er eigenlijk weer uit , ik ga over het geheel een glacie maken van de donkerste kleur van het glas , dat kan ook de achtergrong zijn die doorschijnt, als het droog is ga ik het glas alleen maar oplichten met de witte strepen, die langzaam in het geheel wegvloeien, dunne witte strepen en alleen waar het licht echt opvalt , echt wit gebruiken.

Als afschildering gebruik ik het grote pallet , zoals dat heet, dat kan bestaan uit 11 kleuren , daar komt geel aan te pas , oranje , groen , de kleuren die je graag gebruikt aan de afwerking en dat is voor iedereen anders , je zal ze ooit nodig hebben , maar probeer zo min mogelijk kleuren te gebruiken , de puzzel wordt alleen maar moeilijker , en het is tenslotte al moeilijk genoeg.

Kleuren mengen is een apart iets aan een schilderij , en wel omdat iedereen een voorkeur heeft voor zijn eigen kleur, maar en zijn wat standaard megsels , ik zal ze de noemen.

Vergeet echter niet dat een kleur niet het schilderij gaat maken voor je , je moet rekening houden met de lichtval en de aanpassing van het gehele schilderij , een schilderij met een felle blauwe achtergrond zal aan alle onderwerpen een andere kleur geven als wanneer ik het bijna zwart ga maken of een witte achtergrond, je kan een rode citroen echter laten lijken doordat hij goed geschilderd is als een gele citroen die echt moet lijken en geen goede vorm heeft en geen structuur.

Kleuren mengen moet je leren en ervaring geeft meer effect dan het weten.

kleurenmengsels standaard,

gebrande sienna met kobalt blauw , geeft een hele warme donkere kleur.

Geel met blauw geeft groen.

rood met wit geeft , rose.

rood met geel geeft , oranje,

rood met blauw geeft , violet of paars.

licht blauw met oker geeft , licht groen

Tenslot kan je altijd de primaire kleurencirkel gebruiken, de tegenover elkaar liggende kleuren geven de schaduwkant.

Tot slot als na droging het schilderij klaar is breng ik een laag aan,dat heet een patina, je maakt een patina met 4 kleuren , raw sienne, kobalt blauw , stil de graine bruin en stil de grain geel , deze laatste twee zijn verkrijgbaar van Rowny.

Maak je schilderij in zijn geheel nat of vet met de medium , dan neem je een grote varkensharen kwast nr. 18 of 20, op je kwast (penseel) zet je de 4 kleurenlangs elkaar een flinke lik verf,op je penseel, NOOIT MENGEN, en die strijk je in zijn geheel over je schilderij,

snel en niet mengend aanbrengen, als het overal op het schilderij is aangebracht neem je een doek en met de muis van je hand , sla je over het schilderij , wel overal raken en elke keer je hand aan de doek afvegen zodat de medium en de verf er weer af komt , je zal zien dat nu , in elke porie en streep verf , verf is aangebracht , en dat geeft een hele warme gloed aan je schilderij, wit is geen wit meer en het brengt eenheid aan je textuur

Tot slot als alles droog breng ik een slotvernis aan.Dammar vernis glossy.

Veel plezier met het maken van een middeleeuws klassiek schilderij , heb je vragen ik beantwoord ze graag .

Peter Maas